fbpx

Avantatges de la biomassa

avantatges biomassa
Solucions Medi Ambientals

Què és l’energia a través de la biomassa?

Aquest tipus d’energia es basa en utilitzar matèria orgànica heterogènia com la font energètica. Aquesta matèria està formada per diferents deixalles orgàniques, no té per què ser el mateix. Pot ser des de peles de fruita seca a restes de fusta, com el pèl·let o les serradures que és un dels més habituals.

Aquest tipus de font energètica s’està utilitzant cada dia més.

Per què? Aconseguir aquest tipus d’energia és un procés molt més barat. Però el més destacable és que és renovable, que emet moltes menys emissions contaminants a l’aire gràcies a la seva forma de combustió i en conseqüència també ajuda a la reducció d’incendis en els boscos. Encara i així, és molt important que aquesta font d’energia s’aconsegueixi de manera controlada i respectant la sostenibilitat.

Tipus de biomassa:

  • Natural: d’una banda hi ha la biomassa natural, el tipus de la qual de biomassa inclou boscos, arbres, plantes, etc. Per a posar un exemple, estaríem parlant de font d’energia de biomassa natural quan s’usen les restes de fulles i petites branques després de la tala d’arbres i explotacions forestals. 
  • Residual: per l’altre costat hi ha la biomassa residual. Aquest tipus prové de l’aprofitament dels residus de fem, escombraries metropolitanes, serradures, restes d’escorxadors, etc. 

Per a què s’utilitza la biomassa?

El seu ús més habitual és el de generar calor a través de sistemes de calefacció. A nivell industrial a vegades s’usa per a aconseguir electricitat, encara que és un procés més complex. Es poden instal·lar calderes de biomassa a les cases particulars, obtenir calefacció (per sòl radiant) i també escalfar aigua. 

Avantatges de la biomassa:

Es tracta d’una energia econòmica en comparació amb sistemes de calefacció de gas o gasoil, el sistema de calefacció de biomassa t’estalvia molts costos. Et permet estalviar fins a 4 vegades més respecte a altres sistemes convencionals.

La seva matèria primera per a la generació d’energia són els residus agroforestals, amb la qual cosa el seu cost és molt baix o inexistent. Les emissions de CO2 a l’atmosfera es veuran molt reduïdes gràcies a la biomassa.

Aquesta font d’energia es considera inesgotable, ja que la matèria primera de la biomassa sempre estarà assegurada, ja que no depèn de factors climàtics, com altres energies renovables, com per exemple l’energia solar. Per tant, sempre estarà disponible i a l’abast.

Gràcies a la biomassa hi ha més neteja a les muntanyes i ajuda a l’ús dels residus de les indústries per que les calderes s’alimenten amb branques, fulles caigudes…

Existeix una tecnologia molt avançada, amb garantia de funcionament, alt rendiment, i fiabilitat.

Europa s’ha convertit en el continent que més opta per usar aquest tipus de font d’energia, i en molts dels països fan ús de centrals de biomassa. En el continent europeu és on es troben les 5 centrals més grans del món, repartides entre Anglaterra, Polònia i Finlàndia