fbpx

Tipus de substrat per hort

subrstrat per hort
Jardineria/Agricultura

Si has seguit el nostre bloc o si has llegit algun que un altre article, hauràs pogut veure quants factors cal tenir en compte per a fer un bon treball en el teu hort i els seus cultius.

En aquest cas parlarem sobre els tipus de substrats que hi ha, les seves característiques, avantatges i desavantatges, etc. Molts pensem erròniament que qualsevol “sac de terra” serveix, i no és així, d’ell dependran molts dels nostres resultats. En el substrat és on el cultiu s’alimentarà i en conseqüència creixerà i es reproduirà. Si usem un que té manques això es veurà reflectit en el desenvolupament del cultiu o planta.

Per a evitar-ho haurem de conèixer de prop els diferents tipus de substrats que podem trobar per al nostre hort i triar el més adequat.

Què és el substrat?

El substrat és la “terra”, la qual cosa correspondria al sòl si estiguéssim conreant en el camp obert. És la base on les plantes creixeran al llarg de la seva vida útil. En funció de la qualitat del substrat que utilitzem repercutirà d’una manera o un altre en els nostres cultius.

Com és el substrat ideal?

Hi ha una sèrie de característiques que el substrat ha de complir per a ser el més òptim possible per a les nostres plantes. El substrat ideal deu ser lleuger, que contingui una gran part de nutrients per a la planta i que estigui equilibrat en micronutrients i macronutrients.

Tipus de substrats:

  • Substrat de fibra de coco amb hummus de cuc
    En aquest substrat és molt important l’afegit del hummus de cuc, ja que és el factor que aporta els nutrients. Aquest substrat destaca per la seva lleugeresa, la seva bona ventilació, conté un Ph neutre i a més emmagatzema els nutrients de manera molt efectiva.
  • Substrat universal
    Aquest substrat és el considerat més apte per a més tipus de cultius diferents, per això el seu nom. Es tracta d’una mescla ja llesta per a sembrar o trasplantar. Conté: fibra de coco, torba rossa i negra, material vegetal compostat, matèria orgànica i perlita, activador d’arrels i finalment fertilitzant. 
    Aquest tipus de substrat es recomano per a cultius tant en exterior com interior.
    Està tan bé vist gràcies al seu alt grau de retenció d’humitat, la majoria de la seva composició és matèria orgànica amb la qual cosa la planta gaudirà de molta energia i nutrients. No obstant això, no és molt recomanable per a balcons o terrasses, ja que és molt més pesat que el cas anterior. 
  • La Torba
    Aquest substrat prové de la descomposició de matèria orgànica d’espais pantanosos, torberes, després de molts anys. El resultat és un material esponjós, que al costat d’un fertilitzant es torna molt adequat per als cultius. 
    El seu ús és molt recurrent però el seu desenvolupament és molt lent i per tant la seva renovació també. A més, la seva extracció no és recomanable per a l’estat de la salut del planeta Terra. 
  • El Compost
    Aquest substrat s’obté mitjançant el procés de compostatge. El més recomanable és el realitzat amb escombraries orgàniques que anem acumulant, per sobre de l’industrial. Realitzant aquest substrat estem contribuint al planeta i aportarem moltíssims nutrients molt útils als nostres cultius. 
  • Substrat de Perlita
    Aquest substrat s’obté de les roques vítries. Milloren el drenatge i la circulació d’aire, però no aporten nutrients per elles mateixes. És una mica tòxic i no es recomana inhalar la pols que desprèn.
  • Mantell
    Aquest tipus de substrat és un dels menys recomanat, ja que inclou alguns elements tòxics, a més tampoc destaca per tenir molts nutrients ni per ser molt fertilitzant. 
  • Vermiculita
    Aquest substrat destaca entre els altres per retenir molt eficientment l’aigua i usat en petites proporcions reté molt bé la humitat. No conté massa nutrients, però si que aporta molt ferro i magnesi als cultius. 

A mesura vagis avançant en el teu hort aniràs experimentant i veuràs quin substrat s’adapta més a les teves necessitats o gustos.

Donis del bloc de Llaberia Group t’animem que comencis el teu propi hort urbà si encara no t’has atrevit. Així que fa el primer pas i comença per triar el substrat ideal!