fbpx

Què tenir en compte a l’hora d’escollir filtre per la teva piscina

filtre piscina
Piscines

En aquest post us continuarem informant i instruint més a fons sobre una altra de les parts més importants per al bon funcionament d’una piscina. És imprescindible disposar d’un bon equip de filtració. Així que si et trobes enmig de la instal·lació d’una piscina o és el teu projecte per a abans d’aquest estiu i encara no saps quin filtre és el més adequat… Continua llegint!

Què és un filtre per piscines?

Com he dit, és un dels elements principals del procés de depuració d’una piscina. Es tracta del sistema que s’encarregarà de la neteja i la purificació de l’aigua que després gaudireu en la piscina. La seva labor serà mantenir aquesta aigua cristal·lina i en condicions adequades per a banyar-se sense riscos.

Alhora, elimina les impureses que pot contenir l’aigua i que a simple vista no es veuen, però que és necessari extingir.

Com funciona un filtre per piscines?

Deixant de costat les múltiples variants de filtres que existeixen, el seu funcionament és el mateix. En primer lloc, el skimmer i l’embornal succionen tota l’aigua de la piscina gràcies a la potència de la bomba, en segon lloc, aquesta aigua passa a un dipòsit en el qual hi ha un material especial per a filtrat. Després, l’aigua torna a la piscina, i el cicle es dóna per completat.

En funció de quant s’usi la piscina es recomana realitzar aquest cicle un vegada al dia. La durada d’aquest cicle dependrà de: la capacitat d’aigua de la piscina, la potència de la bomba i la capacitat de de el filtre utilitzat. La durada del cicle no ha de ser de tot el dia ni excessiva, es recomanen unes 8 hores per a una piscina particular.

Tipus de filtres per piscines

Actualment podem distingir tres tipus diferents de filtres:

  • Filtre de cartutx: aquests filtres compten amb cartutxos reemplaçables cada any i ideals per a piscines desmuntables. La filtració es realitza sobre la base de materials manufacturats. El seu avantatge és la facilitat de neteja i d’instal·lació.
  • Filtre de sorra: són els filtres més comuns ja que no requereixen gairebé manteniment i la seva qualitat és bona. L’aigua es neteja a través d’un dipòsit amb sorra. Destaca per la seva durabilitat, que podria durar fins a deu anys, encara que és aconsellable canviar als set. 
  • Filtre de diatomea: és el tipus de filtre més car ja que és capaç de filtrar tot tipus de brutícia. Les diatomees són éssers microscòpics fossilitzats que actuen a manera d’agents filtrants amb gran eficàcia, fins i tot eliminant partícules de grandària microscòpica impossible de veure a través de l’ull humà.

Com triem el tipus de filtre per la nostra piscina?

Per a poder decidir adequadament el teu filtre, pots fixar-te en diversos factors, com: la capacitat de la piscina, la potència de la bomba i que aquestes estiguin en harmonia amb la grandària del filtre. Es recomana sempre triar un filtre amb capacitat superior, és a dir, si es calcula que es necessita una amb una capacitat de 17 m3 / h, el millor serà comprar un que la seva capacitat estigui per damunt.

Si parlem d’eficàcia el filtre de diatomeas és el millor, tal com he comentat anteriorment, i és el que pot afinar fins a 7 micres en el seu sistema de filtració, molt superior que les dues altres modalitats.

Manteniment de neteja del filtre

Perquè el filtre funcioni correctament cal fer un manteniment periòdic. Normalment aquest manteniment significa solament la seva rentada. En funció de l’ús de la piscina, la freqüència de la rentada del filtre variarà. En molts casos es realitza la rentada quan es nota que l’aigua no és 100% cristal·lina i que no està neta del tot.

En els filtres de sorra, un bon senyal que el filtre necessita ser netejat és l’augment de la pressió en el manòmetre.

En els filtres de cartutx la neteja es redueix a extreure els cartutxos i amb dolls d’aigua eliminar la brutícia acumulada.

Els filtres de diatomees contenen un sistema de contra-rentada. Mitjançant aquest procés s’inverteix el sentit de circulació de l’aigua en el filtre i així expulsar al desguàs les matèries filtrades. Aquesta rentada és la forma més eficaç de netejar els filtres de la piscina. Existeixen filtres de sorra que també incorporen aquest procés.

Els nostres consells!

  • Per a contribuir amb el medi ambient i l’estalvi de l’aigua, una bona idea és utilitzar tota l’aigua sobrant del procés de rentada, en el cas que no el seu clor no sigui superior a 3 ppm, per a regar el teu jardí, hort o plantes!
  • Fins i tot a l’hivern, no deixis de rentar els filtres almenys una vegada a la setmana, sinó vols que arribin espatllats a l’estiu següent.
  • La bomba ha d’estar parat quan realitzis alguna acció amb la resta d’elements, com el filtre o les vàlvules.
  • No esperis a veure l’aigua en mal estat per a fer el manteniment!