fbpx

Què és el skimmer de la piscina, i com el reparo?

skimmer piscina
Piscines

De sobte t’adones que la teva piscina no funciona correctament, i que l’estat de l’aigua no és l’habitual, hi ha molta més brutícia. Què passa? Els elements que formen la instal·lació hidràulica d’una piscina han de funcionar correctament perquè puguin fer les seves tasques de circulació i filtració de l’aigua.

El filtrat és el procés de l’aigua més important perquè després la teva piscina llueixi neta, transparent i apetible per a donar-te un bany. Així que si hi ha alguna fallada o trencament en alguna d’aquestes parts això no es complirà i haurà d’analitzar-se i arreglar-se.

Així que, si veus que l’aigua està bruta, que no és translúcida i té micropartículas que no hauria d’haver-hi, molt possiblement el skimmer de la piscina ha deixat de fer les seves funcions adequadament per alguna raó.

En l’article d’avui volem que coneguis què és el skimmer de la piscina, quines són les seves tasques, i com has de reparar-lo si veus que no funciona correctament.

Què és el skimmer?

Doncs bé, es tracta de l’element primordial per a la filtració de l’aigua de la teva piscina. Normalment està situat en la part superior de la piscina, en la part oposada a la zona en la qual es troben els filtres de propulsió de la piscina. Segur que tots hem vist aquestes finestretes en la part superior de la paret, perquè aquest element és el skimmer. Aquesta eina es troba al costat del filtre, a l’embornal, la bomba de succió, etc.

Quines són les funcions del skimmer?

La funció vital del skimmer és evitar que la brutícia de l’exterior, plantes, insectes o similars, s’acumuli en el fons de la teva piscina, de manera que succiona tota aquesta brutícia quan es troba encara en la superfície.

Fa aquesta tasca de succionament de l’aigua, per a després el seu filtrat, mitjançant un moviment suau i lent. Fent això també s’oxigena l’aigua i es veuran reduïdes totes les partícules que ajuden la proliferació d’algues en la piscina.

El skimmer porta una tapa en la seva part superior la qual s’obre i tanca per a poder accedir fàcilment al cub en el qual es diposita la brutícia i així poder buidar-ho i col·locar-ho de nou amb rapidesa. Normalment en les instal·lacions ben fetes, es connecta un tub que va del skimmer a la resta d’equip de filtrat. 

Altres elements de la instal·lació

Com hem comentat anteriorment, hi ha altres elements que ajuden el procés de filtració de la piscina al costat del skimmer, i són: la bomba de succió i els dolls d’impulsió.

La bomba de succió va connectada al skimmer pel que quan s’activa és la que fa que les partícules o els elements a eliminar de la superfície de l’aigua siguin atrets cap al skimmer d’una manera suau però molt efectiva. Si, a més, es tanquen les vàlvules d’aspiració del netejafons i de l’embornal la succió es farà exclusivament pel skimmer, que és el nostre objectiu.

Els dolls d’impulsió es troben en el costat contrari al skimmer perquè quan surti l’aigua a través d’ells el corrent vagi a favor de la succió i ajudi el skimmer a complir la seva funció.

Com reparo el skimmer de la piscina?

En qualsevol instal·lació de piscina els elements que la formen poden veure’s deteriorats, presentar fugides o fallades que fa que deixin de funcionar correctament i que hàgim de prendre mesures sobre aquest tema.

En cas que detectis algun trencament en el skimmer una bona solució és assecar tota la peça i posar cola especialitzada per a PVC en la fissura i deixar que penetri fins que quedi segellat una altra vegada. Sobretot, hauràs d’esperar que estigui la cola bé seca abans de tornar a col·locar el skimmer en el seu lloc i que es mulli.

Si veus que el skimmer no funciona bé també podria ser que s’hagi produït una fugida. En aquest cas t’aconsellem que comprovis si hi ha fissures en la canonada o si s’ha afluixat algun colze. Si trobes on està la fugida pots arreglar-la o canviar la part que consideris. Per a un òptim manteniment la millor opció sempre serà recórrer al suport d’un professional.