fbpx

Aplicacions industrials de l’osmosi inversa

osmosi inversa industrial
Aplicacions industrials

En entrades anteriors del nostre bloc vam estar parlant sobre la osmosis inversa i en què consisteix. Per al post d’avui ens centrarem en aquest procés enfocat a la indústria i les diferents aplicacions que pot tenir dins d’aquest àmbit.

Quan parlem de l’osmosi inversa (RO) hem de parlar dels com distribueixen els objectius que es té en implantar una planta de RO:

  • El 50% del procés es destina a la dessalinització tant d’aigua de mar com d’aigua salobre.
  • Per a les indústries electròniques, farmacèutiques i productores d’energia destinen un 40% en la producció d’aigua ultra pura.
  • I, finalment, el 10% anirà dirigit als sistemes de descontaminació d’aigües urbanes i Industrials.

Aplicacions de caràcter general

L’osmosi inversa pot anar dirigida a una gran quantitat d’aplicacions industrials que s’han convertit en indispensables avui dia. Algunes d’elles són més usades que unes altres, vegem quins són:

  • La dessalinització d’aigua del mar

En alguns territoris la quantitat de salinitat de l’aigua del mar és alta, al voltant d’uns 30000 mg/L, per aquest motiu cal transformar aquesta aigua en potable. Com? A través de membranes de poliamida amb fibra buida. Aquestes membranes obtenen coeficients de rebuig per sobre del 99,3% amb pressió entre 50-70 bar.

  • Obtenció d’aigua ultra pura

Aquest tipus d’aigua és característica de la indústria electrònica. Com s’aconsegueix? A partir de l’actuació de la RO en l’aigua de consum diari obtens el resultat desitjat, aigua ultra pura. A més, és necessari instal·lar uns sistemes d’esterilització mitjançant radiació UV per evitar la bio contaminació de les membranes actuadores.

  • La dessalinització d’aigües salobres

L’objectiu d’aquest procés és obtenir aigua amb una concentració salina menor de 500 mg/L, quantitat recomanada per a tenir la condició d’aigua potable. Com? Mitjançant l’aplicació de pressions entre 14-21 bar es pretén aconseguir coeficients de rebuig superiors al 90%. Les plantes de tractament d’aigües salobres tenen costos alts, per la qual cosa actualment no són considerades tan competitives com altres sistemes.

  • EL tractament d’aigües residuals:

En les aigües residuals industrials, l’osmosi inversa actua en aquelles en les quals es pot millorar l’economia del procés a través de la recuperació de components valuosos i reciclables durant el procés de producció. Indústries de pintura i estructures metàl·liques, indústries de galvanoplàstia o indústria tèxtil.

Aplicacions industrials de l’osmosi inversa

L’osmosi inversa pot anar dirigida a una gran quantitat d’aplicacions industrials que s’han convertit en indispensables avui dia. Algunes d’elles són més usades que unes altres, vegem quins són:

  • En indústria alimentària i farmacèutica

L’aigua osmotitzada és recurrent i vital en les indústries alimentàries, mèdiques, farmacèutiques, químiques, cosmètiques, etc. Aquest tipus d’indústries necessiten d’una aigua de qualitat i en molts casos aigua ultra pura, i per a arribar a això el primer pas és el procés d’osmosi inversa.

  • En indústria de producció d’aigua per a consum humà

L’aigua dolça de bona qualitat no està present en totes les parts del món i a vegades no està disponible per a proveir a tots els humans. Poden donar-se dos tipus de problemàtica: que no hi hagi quantitat suficient d’aigua per a consum humà, o que hi hagi suficient però no de la qualitat òptima que hauria de ser. En tots dos casos la millor opció és l’osmosi inversa.

  • La reutilització d’aigües residuals

Els efluents propis dels processos de tractament d’aigües residuals han de ser processats fins que la qualitat de l’aigua sigui apta per a ser reutilitzada. Aquestes situacions són habituals en els processos que es consumeix un cabal d’aigua alt o en els casos en els quals cal abocar l’aigua al medi natural per a emplenar un aqüífer o una cosa similar. Finalment, també és un procés característic dels casos en què l’objectiu és no abocar cap líquid amb la finalitat de recuperar-los, tractar-los i reutilitzar-los.