fbpx

Horts hidropònics: Què són i com tenir-ne un a casa

Horts hidropònics
Jardineria/Agricultura

Si t’agrada l’agricultura o tenir els teus propis cultius, possiblement has sentit parlar del sistema d’hidroponia. T’agradaria tenir un sistema d’hidroponia a casa? En el bloc de Llaberia Group et donarem la informació necessària perquè el duguis a terme sense problemes! T’explicarem tot el que necessites saber sobre la, també denominada, agricultura sense sòl.

Què és la hidroponia?

Es tracta d’un mètode de cultiu que prové del cultiu en terra. Cridem a la tècnica d’hidroponia agricultura sense sòl perquè es pot realitzar en qualsevol espai, des de terrats i jardins, fins a terrenys escabrosos, sòls no fèrtils, etc. A més, és una tècnica molt apropiada per a les persones que vulguin tenir els seus propis cultius en el seu habitatge.

En conrear sense sòl la clau d’aquest sistema és treballar amb aigua i estructures que et permetin sostenir la planta i poder aportar-li la solució nutritiva necessària. Un altre avantatge del cultiu hidropònic són els pocs productes que es necessiten per a realitzar-lo.

Com es realitza el sistema hidropònic casolà?

La hidroponia casolana no està pensada per a conrear una gran varietat ni quantitat de cultius. En aquest sistema es combinen un conjunt de tècniques basades en els substrats, les estructures que subjecten a les plantes i les pròpies necessitats d’aquestes, com, per exemple: temperatura, humitat, nutrients, aigua, etc.

Una tècnica genial per a conrear a casa ràpidament, en espais reduïts i obtenint fantàstics cultius de gran qualitat!

Encara que relativament la hidroponia és una tècnica de cultiu senzilla, no tothom s’anima a dur-la a terme. No obstant això, a continuació, t’expliquem com construir el teu propi sistema aquàtic per a poder dur a terme la hidroponia des de casa. Pren nota.

Tipus de sistemes de cultiu hidropònic

Dins del propi cultiu hidropònic existeixen diferents tècniques per a realitzar a casa, aquestes són les més comunes:

 • Cultiu aquàtic: aquesta és la tècnica més senzilla sense cap dubte, i la més idònia per als principiants en hidroponia. Es basa en sostenir les plantes en l’aigua usant una plataforma. Aquest sistema et permet conrear uns 5 cultius alhora. 
 • Inundació/Drenatge: està tècnica també és bastant senzilla i els seus costos són baixos. Consisteix a preparar una safata amb plantes i posar-les damunt d’una superfície amb aigua que alhora estigui connectada a un sistema de canonades. La bomba d’aigua tindrà la important funció de fer arribar els nutrients necessaris a les plantes. 
 • El que passarà és que la safata s’inundarà amb aigua i els nutrients que seran absorbits a través del substrat. En cas que sobre líquid es podrà reutilitzar més endavant. 
 • Sistema de degoteig: aquesta és la tècnica més tradicional de totes, i la majoria de nosaltres també la coneixem. Incorpora un sistema de recollida d’aigua perquè també puguis reutilitzar-la posteriorment, com en el cas anterior.

A continuació, us donarem les instruccions perquè puguis començar a crear el teu hort hidropònic a casa mitjançant la tècnica del cultiu aquàtic, la més senzilla per a principiants.

 • El primer que has de fer és localitzar un contenidor a prova d’aigua.
 • En segon lloc, has de pintar-ho amb un esprai negre translúcid i deixa’l reposar fins que s’assequi. 
 • Per al tercer pas has de mesurar el contenidor i utilitzar aquestes mesures per a tallar una taula de poliestirè una mica més petita que el contenidor. D’aquesta forma s’ajustarà adequadament als canvis de nivell que pot haver-hi en l’aigua.
 • En quart lloc, fes els forats que necessitis en la taula que has tallat, ja que aquí és on es col·locaran els tests de les plantes que vulguis conrear.
 • En el cinquè pas col·loca una bomba per a oxigenar a les teves plantes eficaçment. 
 • En sisè lloc, connecta la bomba que hagis instal·lat a una línia d’aire. Aquesta línia ha de prou llarga com per a arribar fins al fons del recipient o sinó perquè pugui surar enmig d’aquest. D’aquesta manera les bombolles d’oxigen que es generin arribessin correctament a les arrels dels teus cultius.
 • El setè i últim pas consisteix a instal·lar el sistema d’hidroponia. Plena el tanc amb la solució de nutrients necessària i col·loca la taula de poliestirè, ja amb les teves plantes, en el seu interior i finalment endolla i encén-la bomba.

I LLEST! Comença a conrear el teu fantàstic hort hidropònic!

Què puc plantar en el meu hort hidropònic casolà?

Si aquest és el teu cas et recomanem que plantis cultius com: enciams, tomàquets, pebrots, api o cogombres. Aquestes plantes són ideals per al cultiu aquàtic, tal com t’hem ensenyat a dalt. Gràcies al sòl i la seva funció de reserva dels nutrients en les plantes, el creixement serà ràpid i efectiu.

Avantatges de tenir un hort hidropònic a casa

Com haureu pogut adonar-vos no es tracta d’un sistema de cultiu molt complex, sinó més aviat tot el contrari, destaca per la seva senzillesa i bons resultats. Aquí van els principals avantatges que tindreu si us decidiu per aquest tipus d’hort a casa

 • Tècnica apta per a principiants.
 • Optimitzes espai. Perfecte per a tenir-ho a casa.
 • Menys brutícia. Ideal per al teu pis o terrassa.
 • Més higiene per a les plantes, i menys fongs!
 • Estalviem diners, gràcies a la reutilització de l’aigua.
 • També estalvies aigua i així contribueixes amb el medi ambient.
 • Més rapidesa amb la mateixa qualitat.

T’hem convençut prou? Ara ja estàs al dia del sistema hidropònic i de com construir el teu propi hort hidropònic casolà. T’animem a començar!