fbpx

Consells per regar a l’estiu

regar a l'estiu
Jardineria/Agricultura

Ens trobem de ple en l’estiu i l’onada de calor estreny en tot el país. No només les persones som els que notem aquesta alta temperatura i aquesta calor, molts altres éssers vius també el fan, com per exemple les plantes i cultius.

Per aquesta raó, durant aquesta calorosa època de l’any hem de seguir unes cures especials perquè les nostres plantes no sofreixin massa i puguin seguir el seu creixement i el seu desenvolupament.

Per descomptat no totes les plantes es reguen de la mateixa manera i el fet de regar no significa a tirar aigua sense sentit, hi ha diversos factors als quals tenir en compte, com, el test en la qual estigui plantada, el tipus de substrat que utilitzi, el lloc on està, l’hora en la qual es rega i la mateixa biologia de la planta.

Dit això, en l’entrada d’aquesta setmana donarem alguns dels consells per a regar el teu hort o jardí a l’estiu que creiem que us poden servir de més ajuda. Comencem?

Tria la millor hora per a regar

Les millors hores per a regar les teves plantes seran a primera hora del matí o durant el capvespre. Bàsicament és així perquè en haver-hi menys temperatura en el sòl la humitat es mantindrà més i millor. En canvi, si reguessis a ple migdia hi hauria moltes més possibilitats que l’aigua s’evaporés, i que no tingui temps d’arribar a les arrels de la planta. 
Intenta mullar el menys possible les fulles, ja que si es queden mullades a la nit pot aparèixer floridura i si hi ha sol podria cremar-les.

No malgastis aigua

No sempre regar en abundància és la millor opció. Si és cert que durant l’estiu hi ha major sequedat i les plantes necessitaran estar més hidratades, però no en excés. L’ideal és que l’aigua penetri en les arrels, però sense crear cap toll, i regant de manera homogènia per tota la superfície.

A part d’això, caldrà tenir en conte el tipus de planto que sigui i les seves particularitats de reg.

Sistemes automatitzats de reg: Instal·lar un sistema de reg automatitzat amb un sensor d’humitat sempre serà una molt bona opció, sobretot el reg per degoteig, per sobre dels altres.

Enfront de l’escassetat de l’aigua a l’estiu també pots recollir aigües pluvials mitjançant galledes, bidons, estanys etc.

Regar amb la freqüència correcta

En funció de si les plantes estan en test o no la seva freqüència més efectiva variarà. Si la planta està en un test necessitarà que la reguis amb més freqüència, ja que com menys substrat menor retenció d’humitat i aparició de sequedat més aviat.

Lògicament, com més gran sigui el test més humitat podrà retenir. I si està feta de materials més robustos menor humitat tindrà, a diferència d’un test fet de plàstic, que sí que ho farà.

El substrat recomanat serà l’universal, que conté un equilibri entre nutrients, oxigenació i retenció

Tipus de reg en funció de la planta

En primer lloc, hauràs d’investigar sobre la biologia de les teves plantes, ja que cadascuna té requeriments diferents de: temperatura, humitat, llum, substrat, i d’aigua.

Plantes com a cactus, arbustos o plantes enfiladisses necessitaran molt poca quantitat d’aigua, la hi època que sigui de l’any. Aquelles que estiguin al sol gran part del dia necessitaran ser regades i polvoritzades cada dia.

Altres tipus de plantes més sensibles a l’aigua tan sols necessiten que els col·loquis un plat amb aigua sota el seu test.

Les espècies acidòfiles no podran ser regades amb aigua de l’aixeta amb molta calç, ja que no el toleren massa.

Aquelles plantes que estan florint o traient els seus fruits necessitaran més hidratació, i per tant que les reguis més sovint. 

Com regar la gespa a l’estiu

Segura que molts de nosaltres també ens preguntem quin és el reg més efectiu per a la gespa. L’ideal és que es regui la gespa cada dia, de forma abundant. Has de fixar-te que l’aigua penetri en les arrels, però sempre vigilant que el sòl no s’entolli.

L’hora òptima per al seu reg també és a primera hora del dia o al capvespre, però mai a la nit. Si el sòl és més argilenc necessitarà menys aigua, si és més sec i sorrenc l’oposat, és a dir, més.

En cas que la gespa estigui acabat de retallar, cal regar-lo més perquè el sol arribarà abans a l’arrel i hi haurà més perill d’assecar-se.

Després de tots aquests consells ja no tens excusa per a lluir unes plantes i una gespa d’allò més saludable en ple estiu!