fbpx

Com escollir una bomba per la teva piscina

bomba piscina
Piscines

Quan has de triar la bomba adequada per a instal·lar en la teva piscina és molt comuna no saber quina és la que més et convé segons les teves necessitats. En aquest post intentarem donar-te els coneixements oportuns perquè puguis fer una bona elecció i perquè coneguis més sobre les seves funcions i característiques.

Què fa una bomba de piscina?

En tots els sistemes de depuració de piscina la bomba és un dels elements més importants, per no dir el més. És el nucli de la instal·lació hidràulica. La seva funció es basa en portar l’aigua fins al filtre per a després tornar a expulsar-la en la piscina a través d’altres elements denominats filtres d’impulsió. No és necessari que la bomba transmeti l’aigua a una gran pressió, però sí que ha de moure una gran quantitat d’aigua ja que l’ideal seria que en un màxim de 6 hores al dia tota l’aigua de la piscina hagi estat filtrat.

Els principals criteris que cal tenir en compte a l’hora de triar una bomba de piscina són els següents:

Tipus de bombes

Primer de tot és vital que triïs una bomba per a piscina, ja que conté el sistema de filtrat i a més és resistent al clor i altres agents químics que utilitzis. De manera general, diríem que existeixen 2 grans tipus de bomba de piscina.

  • Bombes de piscina amb velocitat variable. Aquest tipus de bomba ha revolucionat el mercat gràcies als seus avantatges. S’adapta totalment a la velocitat i consum necessari per a cada piscina. Això permet estalviar una quantitat raonable de diners en consum elèctric. 
  • Bombes acte-aspirants i centrífugues. Aquest tipus de bomba de piscina és la més comuna en piscines particulars. Es tracta de la bomba “tradicional” que compta amb el procés d’aspiració, filtració i impulsió de l’aigua. En el següent apartat veurem com calcular la potència que necessita la teva bomba de piscina.

Potència de la bomba:

La potència adequada de la bomba dependrà de tota l’aigua que ha de fer recircular en un màxim de 6-8 hores al dia. Existeix un càlcul que pots fer per a obtenir aquesta informació: Suposarem que la teva piscina mesura 10 metres de llarg, 6 metres d’ample i en la part més profunda mesura 2 metres de profunditat.

El resultat seria: 10 x 6 x 2 = 120 m3

Amb aquest resultat i la resta del quadre que et vam mostrar a continuació ja tindràs molt més clar la bomba que has d’instal·lar per a la teva piscina.

El filtre i la seva capacitat

És fonamental que la bomba que triïs s’adapti a les dimensions de la teva piscina perquè circuli l’aigua adequadament i el filtre faci el seu treball sense danyar ni perjudicar la resta del procés.

El filtre té una capacitat de filtració limitada, així que si la bomba que vols instal·lar té més potència que la necessària i mou més aigua de la que el filtre pot filtrar sorgiran problemes en la teva instal·lació. No cal caure en aquest error. Si el cabal que mou la bomba és major a l’adequat, l’aigua haurà de passar molt ràpid a través del mitjà filtrant i el procés no serà òptim. I si el cabal no és el suficient tampoc es farà el procés de filtrat correcte.

Quadres de control del filtrat

El quadre de control farà que la teva piscina funcioni gairebé de forma autònoma. La part fonamental del quadre de control és el rellotge 24 hores per a encendre i apagar la bomba de la piscina durant les hores necessàries cada dia per a filtrar l’aigua. El quadre de control dependrà de la potència de la bomba, així que hauràs de triar el que estigui capacitat per a la potència que necessitis en el teu cas.

A més, tots els quadres de control contenen uns protectors per al motor de la piscina i interruptors per a poder desconnectar la bomba si així es requereix. 

Alimentació elèctrica.

No has de passar per alt seleccionar una bomba per a la teva piscina que es d’acord amb la tensió elèctrica del teu habitatge. La més utilitzada a les cases és la de 230V(monofàsica). També existeixen les bombes de fins a 380V (trifàsica), encara que no són tan comunes.