fbpx

Com prevenir les plagues al teu hort i jardí

prevenir plagues
Jardineria/Agricultura

Avui dia es “ha posat de moda” construir un hort per a consum propi i fins i tot un hort urbà al balcó de la teva casa, per a aquells que no tenen l’espai suficient. Però, encara que molts de nosaltres començaríem a plantar sense cap criteri, l’ideal és plantejar una estratègia i un disseny previ sobre com serà el teu hort. Si ho planteges bé, aquest es tornarà més resistent a les plagues, el problema de les quals és un dels més comuns en els horts, i el resultat dels teus cultius serà molt més eficient.

Perquè les teves plantes i/o cultius estiguin sans és fonamental que coneguis quines són les seves necessitats segons el tipus de sòl, tipus de clima i de nutrients de la planta. Tenint aquesta informació podrem actuar de la manera més adequada.

Així que, Què et sembla si en Llaberia Group et donem alguns consells per a tenir un hort optimitzat i sense plagues?

L’essencial és saber que per a prevenir o reduir l’aparició de plagues existeixen mètodes als quals anomenem agroecològics que ens permetran crear un ecosistema adequat en el nostre hort ecològic i ens ajudaran a millorar la biodiversitat.

Importància de la biodiversitat en el teu hort

Tenir policultius en el teu hort t’aportarà major resistència a plagues. Per què? Davant la diversitat, l’insecte plaga tindran moltes més dificultats a l’hora de trobar el seu cultiu alimento.

Davant la mescla de diferents olors del policultiu, l’insecte tindrà més possibilitats de fer aterratges equivocats, fins que finalment desisteixi i vulgui anar a un altre territori.

Consells per a prevenir les plagues en el teu hort i jardí:

  • Sembra llavors de qualitat i ecològiques: aquest tipus de llavors són les produïdes per plantes que no han estat tractades amb productes químics de síntesis. Una altra opció és recollir les llavors que et donin les plantes en edat adulta i sembrar-les en les pròximes temporades. Es recomana fugir de les llavors híbrides, les quals són les més comunes de trobar en el mercat, ja que, encara que no han estat manipulades molt greument, a la llarga t’ocasionaran problemes i una collita molt pobra. 
  • Sembrar policultius: aquest és el requisit principal si vols tenir un hort sa. Deixa enrere els monocultius i conrea diferents tipus de plantes, sortiràs guanyant. L’insecte plaga estarà més desorientat i li serà molt més difícil estendre una plaga.
  • Sembrar vegetació protectora i de cobertura: D’una banda, les males herbes atrauran els insectes plaga i els allunyaran del teu hort, encara que la imatge estètica que donaran a la teva zona no serà molt agradable. D’altra banda, pots sembrar diferents tipus de plantes, com a aromàtiques o medicinals, que a més de repel·lir a les plagues t’aportaran beneficis que pots utilitzar. L’alfàbrega o l’ortiga són dues de les plantes més utilitzades en aquests casos. 
  • Cultiu de plantes aromàtiques: amb la finalitat de despistar als insectes plaga, una bona opció és plantar un cordó d’ aromàtiques al voltant del teu hort per a incrementar les olors i confondre totalment als insectes. Si no, també pots anar plantant-les de forma alterna entre les teves plantes de cultiu. 
  • Utilitza rotacions i associacions de cultius: les rotacions consisteixen a anar conreant diferents plantes en el mateix lloc, és a dir, primer conreem tomàquets i a la següent temporada patates, i així successivament. Posant en pràctica la rotació evitem que les plagues persisteixin. 

Les associacions de cultius es tracten de conrear diferents plantes que es beneficiïn les unes de les altres i així també combatre juntes les plagues. 

  • Inclou un estany en el teu hort o jardí: tenir un estany al costat del teu hort o jardí ecològic pot causar efectes molt positius en ell. Afavorirà la biodiversitat i atraurà molts animals, fins i tot depredadors, que incrementaran l’autoregulació de les plagues.
  • Reg adequat: Si el sistema de reg en el nostre hort o jardí no és l’adequat pot convertir-se en el causant principal de l’aparició de plagues. Tant l’excés d’aigua com el dèficit durant un període de temps perjudicaran les plantes i les faran més vulnerables. L’insecte plaga és capaç de captar aquesta feblesa i llavors és quan ataquen a la planta. 
  • Cultiu de plantes insectàries: el cultiu d’aquest tipus de plantes de manera intercalada atraurà insectes beneficiosos, com a marietes o algunes aranyes, que seran positius per al nostre hort ecològic. 
    Si en el teu cas tens un hort urbà al balcó del teu habitatge pots plantar aquests cultius en una jardinera a part prop de l’hort. 
  • Cultiu de plantes parany: si conrees aquestes plantes entre el teu hort, o a prop, atrauran els insectes perillosos a manera d’esquer, amb la qual cosa s’allunyaran dels teus cultius. Cada plaga tindrà un tipus de plantes parany diferent, així que en funció de quin vulguis prevenir hauràs de conrear unes plantes o unes altres.
    Esperem que gràcies a aquests consells puguis arribar a tenir un hort o jardí d’allò més sa i obtenir productes ecològics d’una gran qualitat!