fbpx

Com funcionen les estufes de pèl·lets?

estufes pèl·lets
Solucions per l’hivern

En els últims temps és possible que hagis sentit parlar de les estufes de pèl·lets, i et preguntaràs, què són? Perquè a continuació et donarem les dades més importants que has de saber si estàs pensant en quin tipus de calefacció vols instal·lar a la teva casa i encara no t’has decidit, perquè aquí tens la teva resposta.

Les estufes de pèl·lets es caracteritzen pel seu fàcil funcionament basat en un sistema de biomassa, és a dir, l’energia sorgeix de la calor que produeix cremar el pèl·let a l’interior de la pròpia estufa.

El pèl·let prové de petites peces de fusta natural ja pensades per al seu posterior ús com a combustible. A més, es considera una energia renovable, la qual cosa li dóna un valor afegit en comparació a altres sistemes tradicionals. Cal dir que el problema de la tala d’arbres massiva a tot el món és un fet, però el pèl·let prové de les restes de fusta que deixen aquests arbres i no de l’arbre en si. Així mateix per a assegurar aquest recurs energètic en un futur es planten arbres contínuament per a tenir poblats els boscos i poder continuar utilitzant aquesta energia renovable.

El funcionament es basa en el següent procés:

Les estufes de pèl·lets compten amb un dipòsit en el qual s’afegeix el pèl·let, que s’anirà incorporant a l’interior de l’estufa quan és necessari.

En l’estufa existeix una cambra de combustió, la funció de la qual serà introduir aire en el cendrer per a així augmentar la ventilació i millorar la combustió.

Una vegada el pèl·let ha començat a cremar-se la calor que desprèn arriba fins al bescanviador.

Paral·lelament a la crema del pèl·let s’encén un ventilador amb la finalitat de retenir aire fred de l’habitació i expulsar aire calent, fins que passat un temps hi haurà més calent que fred i la temperatura general de l’estada començarà a pujar.

Perquè la temperatura no comenci a pujar sense parar l’estufa de pèl·lets compta amb uns sensors tèrmics que faran que l’estufa deixi de fer el seu procés una vegada hagi arribat a la temperatura que l’usuari ha demandat. I si l’estufa detecta que la temperatura ha baixat tornarà a encendre’s automàticament fins que arribi una altra vegada a la temperatura idònia.

Fa falta dir que la calefacció de l’estufa no serà sol aquest aire calent que expulsarà a canvi del fred, si no que la seva cambra de combustió també desprendrà moltíssima calor simulant una xemeneia de foc convencional.

Finalment, cal afegir que la correcta forma d’apagar l’estufa de pèl·lets no serà desendollant-la i ja està, és necessari que l’apaguis donis del seu sistema de control.

Podem diferenciar 3 tipus d’estufes de pèl·lets:

  • Les estufes d’aire forçat, que són les estàndard. Compten amb el sistema d’intercanvi d’aire que hem parlat.
  • Les estufes de pèl·lets canalitzables, que són capaços de distribuir l’aire calent per diferents estades de la casa, no només en la qual es troba físicament l’estufa. 
  • Les hidro estufes, més semblants a calderes, ja que escalfen l’aigua.