fbpx

Com analitzar l’aigua de la teva piscina

analitzar aigua piscina
Piscines

En el post d’avui tractarem un dels temes més importants per a passar-lo en gran aquest estiu. Tots els que tinguem piscina o anem a tenir-la aquesta temporada per primera vegada, haurem de saber que l’única cosa important no és omplir la piscina d’aigua i fer-li els seus tractaments, Sinó que hem de saber analitzar-la correctament per a saber el seu estat en tot moment!

L’aigua no es manté igual al llarg de tot l’estiu, la pluja, la calor o altres factors poden variar el seu estat i hem d’estar atents per a tornar a equilibrar-la de nou.

Així que, Que us sembla si veiem els mètodes més eficaços per a aquesta anàlisi? Actualment els sistemes d’anàlisis de l’aigua més freqüents són:

  • Analitzador digital

Es tracta del mètode amb més precisió a nivell d’ús particular. Amb tan sols submergir l’eina en l’aigua aquest analitza els paràmetres configurats. 

  • Analitzador amb reactiu

Mitjançant una proveta s’ha de prendre una mostra de l’aigua i després afegir la solució reactiva necessària. No es tracta del mètode de més precisió que hi ha en el mercat, però el seu baix cost i la seva facilitat d’ús han fet que sigui el més utilitzat.

  • Tires analítiques

Semblança a l’analitzador amb reactiu, però en el seu lloc hem de submergir la tira analítica directament en l’aigua. La tira ha de canviar de color una vegada entra en contacte amb la substància reactiva. Una vegada s’ha produït el canvi de color, ja només fa falta que comprovis els resultats amb la taula de colors.

Ara que sabem això… Haurem de conèixer quins són els paràmetres vitals que hem d’analitzar veritat? Perquè anem allà!

  1. PH
    Amb aquest paràmetre mesurarem l’acidesa de l’aigua. És molt important que mara que l’aigua estigui en un bon estat es mantingui entre els valors 7,2-7,6. En cas contrari hem d’utilitzar els productes químics necessaris per a estabilitzar-ho. 
  2. Clor
    En l’aigua d’una piscina hi ha diferents tipus de clor:
    Clor lliure: aquest clor s’encarrega de l’eliminació dels microorganismes. 1,5 ppm de clor lliure és el recomanat perquè la desinfecció de l’aigua sigui la idònia. 
    Clor residual: és el clor restant, que no aporta cap solució, sinó només l’olor de clor tan característic, i fins i tot reaccions molestes en els ulls.
    Clor residual lliure: es tracta de les restes de clor que queden un temps en l’aigua després de l’actuació del clor lliure.
  3. Alcalinitat
    Aquest paràmetre ha de ser l’adequat o l’aigua de la teva piscina no serà mai tot el transparent i neta que desitges. Ens indicarà la quantitat de components alcalins que conté l’aigua. Si l’alcalinitat es troba estable el PH també ho estarà. Els valors recomanats d’alcalinitat són entre 125-150 ppm.
  4. Duresa càlcica
    Aquest factor permet controlar les incrustacions calcàries i mesurar la quantitat de calç que hi ha en l’aigua. Si la duresa càlcica té uns valors alts es crearan incrustacions en les parets de la piscina i podria provocar deterioració de les canonades o altres elements que formen la instal·lació de la piscina. 
  5. Estabilitzador
    L’àcid cianur treballa com a estabilitzador del clor. És necessari que no superi els 40 ppm. Si és 0 ppm tampoc ajudarà la desinfecció.
  6. Fosfats
    És molt important que els fosfats es mantinguin en valor 0 i així controlar l’aparició d’algues de la piscina, ja que aquestes s’alimenten de substàncies amb fosfats, per tant, quants menys fosfats menys algues. 

Ara que ja estàs al dia de com analitzar l’aigua de la teva piscina esperem que no esperis a veure l’aigua de la teva piscina en mal estat per a fer-ho i que realitzis com a mínim una anàlisi per setmana. Següent pas: gaudeix del teu bany!